Vår församling

S:ta Eugenia Katolska Församling

S:ta Eugenia församling grundades 1837 och är den äldsta katolska församlingen i Sverige sedan reformationen. Församlingen har ca 10 700 medlemmar och omfattar Norrmalm, Gamla stan, delar av Östermalm samt delar av de nordvästra förorterna. 

S:ta Eugenia är en andlig gemenskap och mötesplats med ett rikt och skiftande utbud: Gudstjänst och själavård, barn- och ungdomsarbete, körer och kyrkomusik, verksamhet för äldre, sjuka och utsatta samt kurser, föreläsningar och mycket mer. Ett stort antal volontärer, över 400, är delaktiga i församlingsarbetet tillsammans med den anställda personalen.

Mässor firas förutom på svenska även på engelska, gheez, polska, arabiska och filippinska på sex platser i församlingen.

Den nuvarande kyrkan vid Kungsträdgården ritades av den danske arkitekten Jørgen Kjaergaard och invigdes 1982. 

Själva kyrkobyggnaden är dold bakom den rikt utsmyckade gatufasaden till en fastighet från 1887. Den enda indikationen på att byggnaden inrymmer en kyrka är det förgyllda korset ovanför huvudingången.

Den äldre fastigheten har renoverats i omgångar och rymmer församlings- och kontorslokaler samt jesuitkommunitetens arbetsplatser och bostad.

Kyrkan är helgad åt S:ta Eugenia (Eugénie d’Alsace), en abbedissa (700-735) i klostret Mont Sainte-Odile i Alsace.

Pastoral- och ekonomirådet

Varje katolsk församling har antingen ett pastoral- och ett ekonomiråd eller ett gemensamt råd (vilket gäller för S:ta Eugenia sedan våren 2022, då vi slog ihop de tidigare pastoral- och ekonomiråden). Kyrkoherden är enligt församlingsordningen ordförande i Pastoral- och ekonomirådet (PER), som därutöver utser en vice ordförande. Mandatperioden för rådet är 2022-2026.

Upptäck vår församling

S:ta Eugenia i korthet

Varje katolsk församling har antingen ett pastoralråd och ett ekonomiråd eller ett gemensamt kyrkoråd (vilket gäller för S:ta Eugenia sedan våren 2022, då vi slog ihop de tidigare pastoral- och ekonomiråden).

Kyrkoherden är enligt församlingsordningen ordförande i kyrkorådet. Rådet utser därutöver en vice ordförande. Mandatperioden för kyrkorådet är 2022-2026.

Verksamhetsberättelse

Klicka HÄR för att läsa församlingens verksamhetsberättelse för år 2022.

Personuppgifter och GDPR

HÄR kan du läsa mer om S:ta Eugenias arbete med integritet och medlemsregistret m.m.

Församlingens kallelse

Ge en gåva och gör skillnad!
 kr. 
Personlig Information

Kreditskortsinformation
Detta är en säker SSL-krypterad betalning.

Faktureringsuppgifter

Donationstotal: 100 kr.