Renoveringen av S:ta Eugenia
S:ta Eugenia 4.0
I över 40 år har S:ta Eugenia kyrka varit ett katolskt centrum mitt i Kungsträdgården. Omgiven av Stockholms affärs- och nöjesliv erbjuder församlingen en plats där människor kan finna andligt syre och komma närmare Gud i en miljö som utstrålar lugn och stillhet.
NU STÅR VI INFÖR EN STOR OCH MYCKET NÖDVÄNDIG RENOVERING – OCH BEHÖVER DIN HJÄLP!
Projektet omfattar bland annat takomläggning, stambyte, ventilation och modernisering, med en total kostnad på 120 miljoner kronor. Vi har i nuläget säkrat ca 50 miljoner kronor, men behöver samla in 70 miljoner kronor för att kunna säkra vår kyrka och församlingshem för framtiden.
Varje bidrag, stort som smått, hjälper oss att bevara denna unika plats i Stockholms hjärta, där människor från hela staden – och hela världen – möts för gudstjänster, själavård, undervisning, konserter och samtal. Med ditt stöd kan vi fortsätta vara ett andligt hem för både troende och sökare.
Stort tack för att du hjälper till att bygga framtidens S:ta Eugenia!
Swish: 1231051507
Bankgiro: 424 8647
Plusgiro: 51445-5
Märk ditt bidrag: S:ta Eugenia 4.0
Läs mer om vad renoveringen innebär här nedan.
S:ta Eugenia 4.0
En kyrka mitt i hjärtat av Stockholm – det har S:ta Eugenia varit de senaste dryga 40 åren. Mitt i Kungsträdgården, i en miljö präglad av affärs- och nöjesliv, finns en alldeles speciell plats som inte har några kommersiella syften: en plats där människor kan försörjas med andligt syre, och komma i kontakt med Gud som har visat sig i Jesus Kristus. Denna plats för Gud och för oss troende människor vill vi trygga också inför de närmaste 40 åren genom ett omfattande renoveringsprojekt som vi behöver din hjälp för.
S:ta Eugenia Katolska församling grundades på initiativ av Drottning Josefina år 1837 och fick bygga sin kyrka – den första katolska kyrkan sedan Gustav Vasas tid – på Norra Smedjegatan. Vi kan kalla den S:ta Eugenia 1.0.
I samband med den stora saneringen av Stockholms innerstad revs denna kyrka 1968. Församlingen fick en provisorisk lokal på Drottninggatan, en biograf där kyrkan inhystes ända till 1982, S:ta Eugenia 2.0.
Under tiden pågick långdragna förhandlingar med Stockholms stad om en ny plats för kyrkan och församlingshemmet. Efter många turer fick församlingsborna 1982 ta S:ta Eugenia 3.0 i besittning: ett 1880-talshus och en nybyggd kyrka på dess innergård vid Kungsträdgården.
Efter drygt 40 års verksamhet står vi nu inför en mycket omfattande men absolut nödvändig renovering – S:ta Eugenia 4.0.
Fastigheten har efter undersökningar visat sig ha ett stort renoveringsbehov gällande installationer: ventilation, stammar och el. Den stora utmaningen har varit att hitta lösningar för ett nytt ventilationsaggregat (FTX). FTX betyder att fastigheten ska förses med till- och frånluft mekaniskt. Lösningen är nu fastslagen och aggregatet kommer att placeras på vinden. Detta medför att taket måste byggas om i sin helhet, allt enligt gällande detaljplan.
I praktiken betyder det att det nya taket blir högre än det nuvarande för att skapa utrymme för aggregatet och kanalerna (se omslagsbilden). Detta är kostnadsdrivande, men efter noggranna utredningar har detta visat sig vara den bästa lösningen för fastigheten och mindre kostsamt än andra alternativ.
Bostadsdelen på översta planet påverkas i hög grad av denna åtgärd. Bland annat måste samtliga fönster bytas ut och även köket och tvättstugan byggs om. Alla avloppsstammar byts ut i sin helhet då den tekniska livslängden passerats. Detta medför att samtliga WC/badrum förnyas och tillgängligheten anpassas efter dagens krav. All el i hela fastigheten ses över och moderniseras.
Man ser även över allt brandskydd i fastigheten. Under sommaren har en omfattande miljöinventering utförts för att identifiera eventuella miljögifter i huset. Skulle sådana upptäckas kommer de att saneras varsamt vid renoveringen. Ovanpå allt detta kommer ytskiktsrenoveringar i hela huset, framför allt på andra våningen.
Taken över byggnadskomplexet från 1980-talet (kyrkan, kyrktorget och angränsande lokaler) kommer även de att renoveras. De har uppnått sin tekniska livslängd och har under åren dragits med många läckage vid större regnmängder. Ungdomslokalerna i källarplanet blir omdanade i riktning mot större insyn och transparens för att öka ungdomarnas säkerhet. Barnombudsmannen har haft synpunkter som nu beaktas. Även ventilationsaggregaten i garaget som försörjer källare och plan 1 ska bytas. Projekteringen har pågått under hela 2024 för att ta fram programhandlingar, tillika bygglovshandlingar. Vi har nu landat i ovannämnda förslag. Bygglovsansökan är inskickad till Stadsbyggnadskontoret för att få bygglovstillstånd.
Projektets omfattning gör att det kommer att kosta mycket stora pengar. Den senaste kalkylen, baserad på programhandlingen, landar på ca 123 mkr. Projektgruppen jobbar hårt med att söka hitta effektiva och rationella lösningar för att så långt möjligt reducera kostnaderna.
Vi i församlingen behöver nu ta ett rejält krafttag för att axla renoveringen. Vi är inte ensamma i detta. Stiftet stöttar projektet, förhoppningsvis också kyrkliga hjälporganisationer från Tyskland. Men mycket beror på att vi alla bidrar med vad vi kan.
Att bygga en ny kyrka eller en orgel är på något vis roligare. Man kan ta fram en modell, ”säljer” vissa delar, ser hur byggnaden växer fram. När det kommer till en renovering av den grundläggande infrastrukturen känns det kanske inte lika angeläget. Alla pengarna tycks försvinna i väggar och tak. När allting står klart kanske man undrar vart de 123 mkr tog vägen?
Vi behöver verkligen denna renovering just för att trygga kyrkans närvaro mitt i Stockholms innerstad inför de närmaste 40 åren. Jag ber er att stötta S:ta Eugenia 4.0. Varje krona räknas.
Idag är S:ta Eugenia med sina ca 10 700 medlemmar Sveriges största katolska församling. Förutom gudstjänster, själavård och förrättningar har den ett rikt och skiftande utbud: trosundervisning för alla åldrar, kurser och föreläsningar, körer och konserter, verksamheter för barn, unga och äldre, andliga övningar och andlig vägledning samt arbete för behövande. Mässor firas huvudsakligen på svenska men också på andra språk.
S:ta Eugenia kyrka är ett katolskt centrum mitt i innerstan och ska enligt biskop Anders kardinal Arborelius önskan vara ett katolskt skyltfönster. Detta uppdrag tar vi, församlingen, och jesuitprästerna som sedan 1879 är verksamma här, på största allvar. Det arv som drottning Josefina har lämnat efter sig är förpliktande för oss: att vara ett hem för människor med olika bakgrund: troende och sökare, unga och gamla, ensamstående och familjer…
P. Dominik Terstriep SJ, Kyrkoherde