Katolskt Forum – Föredrag

KATOLSKT FORUM – FÖREDRAG

Katolskt Forum är S:ta Eugenias föredrags- och kursverksamhet som initierar och genomför program inom teologi, kyrka, samhälle, filosofi, litteratur och konst. Den äger rum i församlingens lokaler på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm.

Verksamheten riktar sig både utåt omvärlden och inåt kyrkan. Den vill vara just ett forum för tanke- och meningsutbyte; ett forum där skilda ståndpunkter och meningar på ett seriöst men förbehållslöst sätt kan komma till uttryck.

Prästerna i Eugenia-församlingen tillhör jesuitorden. Detta ger församlingen och programverksamheten en ”jesuitisk anda” där kunskap och utbildning är centralt.

OM FÖREDRAGET LIVESÄNDS HITTAR DU SÄNDNINGEN HÄR!

Katolskt Forum nyheter

DET HÄNDER PÅ KATOLSKT FORUM

Föreläsningsserie: Bibeln och berg

HÖSTEN 2024

Bokrelease 'Med tanke på tron'.

29/8 kl 19.00
Stora salen


Vad vet vi om Jesus? Jesus från Nasaret hör till de mest omdiskuterade personerna i världshistorien. Men vad vet vi faktiskt om honom? Denna bok ger en överblick över aktuella forskningsresultat från ledande forskare som ägnar sig åt frågorna om den historiske Jesus. Boken innehåller också reflektioner över konsekvenserna för en kristen tolkning av Jesus. Boken utgör det andra bandet i den fundamental-teolgiska trilogin Med tanke på tron. Författare är jesuitpater Ulf Jonsson, professor i religionsfilosofi och chefredaktör för tidskriften Signum.
29/8 kl 19.00

Livshistoria & Insikter

5/9 kl 19.00
Stora salen


Ulrika Erlandsson intervjuas av Dominik Terstriep S.J. Ulrika flyttade till Sverige som 19-åring efter en uppväxt i Afrika. Intresset för dansen omvandlades till teologi och katekes och sedan 2006 har hon varit arbetande ordförande för Katolska pedagogiska nämnden. En smärtsam förlust i livet har inte stoppat hennes brinnande engagemang för kyrkan i Sverige.
5/9 kl 19.00

De som gått före oss – katolska porträtt

12/9 kl 19.00
Stora salen


Syftet är att uppmärksamma de kvinnor och män som genom respektive insatser bidragit till katolskt liv i Sverige. Denna antologi med porträtt av katolska föregångare vill vara ett första initiativ till att hugfästa minnet av dem som berett vägen och gjort det möjligt för oss andra ta del av frukterna av deras arbete.
12/9 kl 19.00

Tro och psykisk hälsa

3/10 kl 19.00
Stora salen


Det sägs ofta att den psykiska ohälsan ökar på ett oroväckande sätt. Men stämmer verkligen det? En del menar snarare att det är sådant lidande som tidigare ansågs vara en naturlig del av det mänskliga livet som kommit att betraktas som sjukdom. Gäst är Jan Byström, leg. psykoterapeut (KBT) och präst i S:t Lars katolska församling i Uppsala.
3/10 kl 19.00

God bless America. Om religionens roll i Vita huset

10/10 kl 19.00
Stora salen


I sin nya bok visar Kjell O Lejon, professor vid Linköpings universitet, vilken roll religionen spelar i den amerikanska politiken och hur den är vägen in i att förstå det amerikanska samhället.


10/10 kl 19.00

En introduktion till mässans historia

7/11 kl 19.00
Stora salen


Ett föredrag av författaren till boken f. Anders Ekenberg, ledamot i Katolska liturgiska nämnden (KLN).


7/11 kl 19.00

Evangelising Post-Christian Cultures

14/11 kl 19.00
Stora salen


Brenden Thompson, U.K. Programme Director for Word on Fire. How can the Church respond in cultures where the influence of Christianity is fading amidst rapid secularisation? Drawing from a variety of thinkers and witnessing to the transformative power of beauty, truth, and goodness, we want to suggest approaches to inspire a new generation of evangelists who are capable of bridging the gap between the ancient faith and modern hearts. Let us reimagine ways to engage, connect, and ignite a spiritual renaissance in our time.
14/11 kl 19.00

Profilkväll om Wilfried Stinissen

21/11 kl 19.00
Stora salen


Wilfrid Stinissen (1927–2013) framstår alltmer som en av vårt lands mer betydande andliga ledare. Under denna kväll presenteras hans författarskap och spiritualitet av Anders Piltz OP, dominikanbroder och professor emeritus i latin vid Lunds universitet.
21/11 kl 19.00

En kväll om...

28/11 kl 19.00
Stora salen


I november är "En kväll om..." tillbaka med ett nytt spännande ämne lett av Eric Schüldt, kulturjournalist och programledare.

28/11 kl 19.00
Ge en gåva och gör skillnad!
 kr. 
Personlig Information

Kreditskortsinformation
Detta är en säker SSL-krypterad betalning.

Faktureringsuppgifter

Donationstotal: 100 kr.