Katolskt Forum – Kurser
KATOLSKT FORUM – KURSER
Katolskt Forum är S:ta Eugenias föredrags- och kursverksamhet som initierar och genomför program inom teologi, kyrka, samhälle, filosofi, litteratur och konst. Den äger rum i församlingens lokaler på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm.
Idén med ett katolskt forum är att främja en dialog mellan kyrka/församling och storstadspulsen utanför. Verksamheten riktar sig både utåt omvärlden och inåt kyrkan. Den vill vara just ett forum för tanke- och meningsutbyte; ett forum där skilda ståndpunkter och meningar på ett seriöst men förbehållslöst sätt kan komma till uttryck.
Prästerna i Eugenia-församlingen tillhör jesuitorden. Detta ger församlingen och programverksamheten en ”jesuitisk anda” där kunskap och utbildning är centralt.
KOMMANDE KURSER
Kurser
VÅREN 2025
(Termin 2/2)
Introduktionskurs i latin utifrån mässans texter.
Datum: Måndagskvällar 17 feb, 3 mars, 17 mars samt 31 mars
Tid: kl 18:30 – 20.00.
Plats: S:ta Eugenia
Sal: Biblioteket.
Undrar du vad skillnaden mellan dominus, domine och domini är? Om ordens ordning – ”Ad maiorem Dei gloriam” respektive ”in gloria Dei Patris” – spelar någon roll? Eller hur ordagranna översättningarna från latinet är? Under fyra interaktiva kurstillfällen ges en introduktion till det latinska språket som besvarar dessa och många andra spännande frågor kring västkyrkans officiella språk. Vi utgår ifrån välkända latinska texter såsom Gloria, Credo och Agnus Dei. Kursen förutsätter inga kunskaper i latin men helst en viss bekantskap med mässans vanligaste latinska texter. Agnes Vendel de Aguiar har en doktorsexamen i latinsk språkvetenskap från universitetet i Cambridge, England. Hon har tidigare undervisat i latin och antik grekiska vid Stockholms universitet och i Cambridge, samt privat.
Föranmälan är inte obligatorisk men uppskattas då det underlättar utskick av kursmaterial.
Kursavgift: Om du ha möjlighet swisha gärna 300 kr till 123 105 1507 eller Plusgiro 514 45-5; skriv Katolskt Forum kurs.
Varmt välkommen till 3 kurstillfällen!
Utifrån ett existensfilosofiskt perspektiv behandlas de eviga frågorna med hjälp av SØREN KIERKEGAARDS författarskap
Datum, tema & plats
Tisdag 21 januari Det SANNA, att vara sann/äkta (Övre salen)
Tisdag 28 januari Det GODA, att vara god, att älska (Konferensrummet)
Tisdag 4 februari Det SKÖNA, om vad det innebär att vara kristen (Övre salen)
Tid: 19.00 – ca.20.45
Föredragshållare: Fil mag Karin Linnell
Kursavgift: Om du ha möjlighet swisha gärna 300 kr till 123 105 1507 eller Plusgiro 514 45-5; skriv Katolskt Forum kurs.
Kurs med fyra digitala träffar och en fysisk träff (som påbyggnad).
Förnuftet förenar alla människor. Därför måste förnuftets språk vara en del av kristen mission, visar redan Aposteln Paulus. Eftersom avvisandet av tron oftast sker med resonemang som verkar förnuftiga, behöver de goda skälen att vara kristen först etableras innan människor kan öppna sig för tron som erfarenhet. Det är utgångspunkten för kristen apologetik.
Under fyra digitala träffar stiftar vi i den här kursen närmare bekantskap med apologetiken inom dessa områden: (1) vad apologetiken är och relationen tro-förnuft, (2) att argumentera för Guds existens, (3) det ondas problem och skälen för den kristna tron, och (4) att argumentera om moral som något mer än att inte skada någon annan.
Dessa träffar vänder sig till alla kristna oavsett samfundstillhörighet, och ligger kvar för streaming en vecka efter varje träff. Vid en femte, fysisk träff – som erbjuds som påbyggnad för den som vill – presenteras skälen för den Katolska kyrkans syn på Bibeln och traditionen, och på kyrkan själv.
Kursen syftar till att förmedla grundläggande, apologetiska perspektiv och argument. Målgrupp är alla, oavsett ålder, som vill öka kunskapen om sättet att beskriva de förnuftsmässiga skälen för den kristna tron och därigenom fördjupa tron och underlätta samtalen om den i vardagen i ett sekulariserat samhälle.
Kursledare: jesuitpater Thomas Idergard.
Digitala kurstillfällen via Zoom hålls: tisdag 25 mars, tisdag 1 april, tisdag 8 april och tisdag 15 april, kl 19:00-20:30 varje gång.
De digitala föreläsningarna ligger kvar för streaming på Katolskt Forums hemsida under inspelningar en vecka efter tillfället.
Fysisk träff: i S:t Lars katolska kyrka i Uppsala äger rum onsdag den 23 april, kl 19:00-21:00.
Anmälan till de digitala träffarna (en anmälan för alla fyra + tillgång till streaming): www.bilda.nu, senast 20 mars.
Anmälan till träffen i Uppsala: www.bilda.nu, senast 16 april.
Ett samarrangemang mellan Katolskt Forum i Stockholm och Forum Catholicum Uppsaliense i Uppsala.
(Termin 2/2)
Frågan om Gud är en av de mest spännande, om inte rentav den allra mest spännande frågan av alla. Så länge det funnits människor har de firat Gud, funderat över Gud och uttryckt sin tro i konst, litteratur, musik och gudstjänst. De kristna tror att Gud har kommit nära människorna genom att visa sig i Kristus. Denna kurs är en introduktion i den kristna tron så som den visar sig i den katolska kyrkan, i hennes lära och liv. Den är i första hand avsedd för icke-katoliker, men även för katoliker som vill fördjupa sina kunskaper om den kristna trons centrala innehåll.
Ledare pater Dominik Terstriep s.j.
Tid måndagar udda veckor 13 januari – 2 juni, kl. 19–21.
Lokal Stora salen
Avgift 300 kr/termin
Vi samtalar och reflekterar tillsammans över det evangelium som kommer att läsas i dagens mässa (kl 12). Samtalet är en blandning av bibelstudium och meditation. Det går bra att delta vid enstaka tillfällen.
Ledare pater Klaus Dietz S.J.
Tid Onsdagar varje vecka kl. 11–11.45, med början 15 januari.
Lokal Emmauskapellet i S:ta Eugenia
I dessa kurser tas både nybörjare och fortsättare emot. Nybörjare får bekanta sig med ikonmåleriet från grunden. Fortsättare får individuell handledning. Kursen innehåller bl. a målerilektioner med stegvis instruktion i förfärdigandet av en ikon, teorilektioner i diskussionsform om ikonmåleriets historiska och teologiska betydelse. Läraren kommer ursprungligen från det forna Sovjetunionen och har studerat ikonmåleri för några av mest berömda konstnärer. Han målar ikoner till kyrkor och kapell runt om i världen. Efter att ha arbetat som professionell ikonograf i Jerusalem är han nu verksam i Sverige. Mer information om hans arbeten finns på nätet: www.deriev.se.
Inom ramen för kurserna i traditionellt ikonmåleri finns sedan slutet av 2020 ett sidoprojekt som innebär att under Alexander Derievs ledning anpassa motiv från arkitekturbundet måleri i medeltida kyrkor i Sverige, såsom från den produktive Albertus Pictors verkstad, men även av andra upphovsmän, till ikonmåleri.
Teacher Alexander Deriev
Language English
Time and Place Konferensrummet (1st floor)
Fee 1 700 SEK/course + 200 kr (material costs)
17-19 januari
Konferensrummet
Frid 15-20 / Sat 15-20 / Sun 10-15
14-16 februari
Konferensrummet
Frid 15-20 / Sat 15-20 / Sun 10-15
14-16 mars
Konferensrummet
Frid 15-20 / Sat 15-20 / Sun 10-15
25-27 april
Konferensrummet
Frid 15-20 / Sat 15-20 / Sun 10-15
23-25 maj
Konferensrummet
Frid 15-20 / Sat 15-20 / Sun 10-15
Claudia Hammerich
Kontaktinformation
Katolskt Forum/S:ta Eugenia Församling
Kungsträdgårdsgatan 12
111 47 Stockholm
Kommunikations- och Programansvarig
Claudia Hammerich
claudia.hammerich@sanktaeugenia.se
08-505 780 23
Facebook
facebook.com/katolsktforum
Instagram
instagram.com/Katolskt_Forum