Katolskt Forum – Föredrag

KATOLSKT FORUM – FÖREDRAG

Katolskt Forum är S:ta Eugenias föredrags- och kursverksamhet som initierar och genomför program inom teologi, kyrka, samhälle, filosofi, litteratur och konst. Den äger rum i församlingens lokaler på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm.

Verksamheten riktar sig både utåt omvärlden och inåt kyrkan. Den vill vara just ett forum för tanke- och meningsutbyte; ett forum där skilda ståndpunkter och meningar på ett seriöst men förbehållslöst sätt kan komma till uttryck.

Prästerna i Eugenia-församlingen tillhör jesuitorden. Detta ger församlingen och programverksamheten en ”jesuitisk anda” där kunskap och utbildning är centralt.

OM FÖREDRAGET LIVESÄNDS HITTAR DU SÄNDNINGEN HÄR!

Katolskt Forum nyheter

DET HÄNDER PÅ KATOLSKT FORUM

VÅREN 2025

Ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Kyrkans kallelse till enhet och fred då och nu.

20/1 kl 19.00
Stora salen


I samband med böneveckan för kristen enhet intervjuas Sara Gehlin, teol.dr, lektor vid Enskilda högskolan Stockholm, och Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd, av jesuitpater Dominik Terstriep.

Intervjun följs av kompletorium i kyrkan kl 20:15.



20/1 kl 19.00

Kyskhet - En otidsenlig dygd?

6/2 kl 19.00
Stora salen


Bokrelease / Författarsamtal.
Erik Varden släpper denna kväll ut sin nya bok Homo Castus - om Kyskhet på svenska. Under kvällen samtalar han med Peter Halldorf, teolog, författare och pastor, kring sin nya bok.
Erik Varden är trappistmunk och biskop i Trondheim katolska stift i Norge. Han är ölbryggare, har författat ett flertal böcker och lägger ut reflektioner om livet, Gud och konsten på sin hemsida www.coramfratribus.com

6/2 kl 19.00

En kväll om Demoner och Änglar

20/2 kl 19.00
Stora salen

En kväll om Demoner och Änglar ledd av Eric Schüldt, programledare och kulturjournalist. Mer följer...











20/2 kl 19.00

En kort introduktion till mässans historia

27/2 kl 19.00
Stora salen


Mässan är centrum i katolska kyrkans liv och källan framför alla andra för andligt liv, vardagsliv och medmänskliga insatser. I f Anders Ekenbergs nya bok beskrivs de många förändringarna i mässans utformning under historiens lopp och varför de skett. Välkommen till en bok-presentation av författaren f Anders Ekenberg, katolsk präst, professor i teologi och kyrkomusiker.



27/2 kl 19.00

Vem är Jesus?

13/3 kl 19.00
Stora salen


År 2025 högtidlighålls världen över att det är 1700 år sedan det första konciliet i Nicaea (i dagens Turkiet) ägde rum år 325 under kejsar Konstantin den stores regeringstid, och var det första stora kyrkomötet. Omkring 250 kristna biskopar från hela romarriket deltog. Syftet med kyrkomötet var att skapa en gemensam troslära för hela kristenheten. Denna kväll ger oss jesuitpater Dominik Terstriep en överblick över konciliets stora teologiska betydelse för vår tro.

Foto: Greger Hatt
13/3 kl 19.00

Livshistoria och Insikter med John McCormack

27/3 kl 19.00
Stora salen


p. John McCormack CP intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep om sin livshistoria och sina insikter. P. John McCormack är född 1940 och växte upp i en jesuitförsamling i St Helens utanför Liverpool. 1962 trädde han in i passionistkongregationen och blev prästvigd 1969. Han kom till passionisterna i Småland 1973 och blev kaplan i Växjö och Kalmar; arbetade i retreatverksamhet på Johannesgården; kyrkoherde i Göteborg och Linköping; grundade Maria Magdalena församling på Hisingen; fängelsepräst på Kumla och Hinseberg i 9 år. Sedan 2011 har han varit subsidiär i Marie Bebådelse församling i Stockholm och under 4 av dessa år också spiritual vid prästseminariet i Uppsala.
27/3 kl 19.00

Visning på Nationalmuseum

24/4 kl 17.30
Nationalmuseum


Tillsammans med p Dominik Terstriep, kyrkoherde och Anna Jansson, konsthistoriker, tittar vi på några katolska konstverk från 1500- och 1600-talet i Nationalmuseums samlingar. Föranmälan till anna.jansson@nationalmuseum.se, begränsat antal platser.





24/4 kl 17.30

Kejsarens Kors Konstantin den Stores liv och historia

22/5 kl 19.00
Stora Salen


Konstantin den stores liv var dramatiskt som få. Född under så osäkra omständigheter, klättar han till makten i början av 300-talet. I en tid då romerska kejsare inte blir långlivade kommer han att regera längst av alla och under tiden skriver han om historien. På vägen ser han visioner, erövrar Rom, mördar sin hustru och son, och bjuder in till det ekumeniska mötet i Nicaea 325. Flera för framtiden avgörande händelser inträffar under hans tid. Han grundar bland annat Konstantinopel och skapar därmed förutsättningar för romarrikets överlevnad i ytterligare tusen år. Men framför allt vänder han sig till kristendomen.

Välkommen till en bokpresentation av författaren Andreas Westergren, docent i kyrkohistoria, med särskilt fokus mot den tidiga, senantika kyrkan, och lektor vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet.
22/5 kl 19.00

Filmvisningar

4/3, 18/3 och 1/4 kl 18.45
Biblioteket


Tårtgeneralen
Regi: Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
Fettisdagen 4 mars

Ben-Hur
Regi: William Wyler
Visas i två delar:
Del 1 den 18 mars
Del 2 den 1 april

Filmvisningarna äger rum kl 18.45 i Biblioteket. Följs av completorium i Mariakapellet kl. 20.30.

Kontaktinformation

Katolskt Forum/S:ta Eugenia Församling
Kungsträdgårdsgatan 12
111 47 Stockholm

Kommunikations- och Programansvarig
Claudia Hammerich
claudia.hammerich@sanktaeugenia.se
08-505 780 23

Facebook
facebook.com/katolsktforum
Instagram
instagram.com/Katolskt_Forum

Ge en gåva och gör skillnad!
 kr. 
Personlig Information

Kreditskortsinformation
Detta är en säker SSL-krypterad betalning.

Faktureringsuppgifter

Donationstotal: 100 kr.